Денят на реформацията - Любо Киров

Вяра и музика


Публикувано на 03.11.12 в 09:29 от Петър Амеров · Събития

На 1 Ноември в 17:00 часа по случай „Денят на реформацията” в Ретро Клуб имахме възможността да поканим на сцената Любо Киров (познат като Любо от „Те”), който имаше възможността да сподели опита и преживяванията си свързани с неговата творческа кариера.

Любо Киров

Любо Киров
снимка/© Webdesigndepot.eu

Какво научихме за Любо Киров?
Въпреки че няма музикално образование, Любо Киров е определян като един от най-уникалните гласове на българската музика с неповторимо присъствие на сцената, автор на много хитове в поп-музиката и десетки текстове за песни. Всъщност е завършил художествена академия.

Журналистите, когато вземат интервю от него, не го питат за вярата му, дори когато той има възможност и сподели в какво вярва, те учудено го питат „А, така ли?” и продължават нататък, сякаш това не им е интересно и вероятно си мислят, че това е още едно странна част от един артист. Но всъщност това е най-важната част от един човек – в какво иска да вярва.

Когато е повярвал, той си е задавал определени въпроси:
Имат ли смисъл нещата, които ни заобикалят?, Има ли смисъл изкуството само по себе си? Търсейки отговор на тези въпроси, той е разбрал и е усетил, че изкуството само по себе си е ненужно и неважно, ако то не съдържа в себе си определено послание.

Всичко, което е вътре в него, той го отразява в музиката си. За някои от песните му, слушайки ги, хората си мислят, че в тях става въпрос за отношения между хора, обръщение на човек към човек, но Любо ни разкри, че в тези песни той е изразявал общението си с Бога, обръща се към него. (такива песни са „Различен”, „Има ли цветя” и др.). Той смята, че независимо с какво са занимаваш, това, което вярваш, това се излъчва от тебе. Няма как да се излъже публиката. Не можеш да събереш широка публика ако се правиш, че ти харесва да пееш, защото хората това го усещат, разбират го. Музиката не случайно е използвана за хваление към Бога като форма за изразяване на отношение, на чувства.

Съвета на Любо към изпълнителите е когато излязат пред публика, да се държат естествено, да бъдат себе си. Непрекъснатото мислене какво си мислят хората, би ги обрекло на провал. Не трябва да мислят как ги приемат хората, където са застанали добре ли е, дали да не минат малко напред или пък назад, колко крачки в страни да направят. Ключът към това да си успешен в това отношение е наистина да вярваш в това , което правиш. Няма как другите да ти повярват и да бъдат привлечени от теб като творец, ако ти си някакво копие на някой друг. Не е добре да се опитваш и да се харесаш на всички, това неминуемо изкривява истинското ти аз.

Любо следва принципа, че истината, която вярваш, която живее в теб, трябва да я излъчваш, да я изразяваш пред хората, не трябва да я изкривяваш и опорочаваш. Ако искате вашите истини да достигат до хората, трябва много честно да говорите. Не трябва да говорим неща, които все още не са станали истина за нас. Да говорим неща, които сме чули, някой го е казал така и ние така го казваме. Много по-различно е когато това е нашата истина, когато сме улегнали в това, работили сме върху това и го правим от душата си, а не преповтаряне на думи и припяване на песни. Затова и някои певци успяват, а други остават в т.нар. правещи кавър версии.

Какво научихме от Любо Киров?

За пеенето във вокални групи?
"Да се пее като солист е много по-лесно от това да се пее в група с много вокали " споделя Любо. За него е важно по време на изпълнения с няколко вокалиста, всеки един от тях да слуша и да се съобразява с останалите. "Аз слушам всичко " казва той "Някак си съумявам да усетя къде е моето място и как да не преча на самата песен, като в такива случаи е важно цялостният саунд, а не колко добре се чуваш ( пееш ) ти самият". "Има го и този момент, че когато си в група и се съберат доста музиканти и певци винаги може да се стигне до някакво съревнование, което допълнително да тежи на отношенията в групата".

Как се грижи за гласа си?
Сънят… това е ключовото за него. Трябва да има добър сън за да може да се възстанови гласът от предходно изпълнение.

Как пише песни?
Пише текстовете върху готова мелодия, оставя музиката да го води и по нея намира думите. Тя създава определено усещане, настроение в него. Картина, която минава през него, той описва в текстовете си. Никога не пише първо текст и след това музика. Винаги са някак заедно, когато става въпрос за негови песни. Когато пише за някой друг, работи по конкретна мелодия и съобразява текста с нея, като се опитва да съобрази и това какъв е характера на конкретния изпълнител.

Рождения ден на Любо Киров
На 26.10. Любо имаше рожден ден, но тогава е бил на път и сега малко на патерици беше изненадан с една мини тортичка, а всички присъстващи го поздравихме с песента „Happy Birthday”. Любо сподели, че въпреки че това сигурно е най-малката торта в света, за него е най-голямата, тъй като го е трогнала много.

Любо Киров - рожден ден

Чавдар Таргохов поднася изненадата на рожденника
снимка/© Webdesigndepot.eu

Близък план на най-голямата торта с най-голямото отношние

Торта за рожденниея ден на Любо Киров

Торта за рожденния ден на Любо Киров
снимка/© Webdesigndepot.eu

Снимка за автентичност :)

Росен Николов, Любо Киров и Петър Амеров

Росен Николов, Любо Киров и Петър Амеров
снимка/© Webdesigndepot.eu

На 03 Ноември програмата продължава с Влади Балевски („Балевски фотография”). Workshop-a ще се проведе в 14.00, II Баптистка църква(бул. Сливница 100). Входа е безплатен... ...елате и Вие!

Тагове:Остави коментар:

Избери категория

Относно екипа на Уеб Дизайн Депо

Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате периодични новини, актуализации и др.